Ung SWB Cup

Ung SWB Cup startade som ett projekt 2014 och sedan dess har Ung SWB åkt runt på otaliga skolor varje år. Vi erbjuder en träningsdag där vi kommer ut till er naturbruksskola och håller i löshoppning, exteriörbedömning och häst vid hand tillsammans med våra SWB-domare. Syftet med cupen är att skapa ett intresse för ungdomarna och ökad förståelse för avel och uppfödning, ge dem grundläggande kunskaper i exteriör- och löshoppningsbedömning och häst vid hand samt ge dem en första inblick i våra avelsaktiviteter. Vi vill också ge dem chansen att skapa ett intresse till att vara med på Ung SWBs kurser och utbildningar.

De skolor som är med i cupen kan också delta i en final där skolorna möter varandra. Eleverna tävlar då i teori, grooming, exteriör- och gångartsbedömning, löshoppningsbedömning och häst vid hand. Finalerna gör att skolornas elever får träffa varandra och dagarna brukar bidra till mycket skratt, nya bekantskaper och massor av ny och värdefull hästkunskap.

Träningsdagens upplägg, kl. 9.30-15.00

Kl. 9.30-12.00
Teori
Löshoppning
Lunch
Kl.13.00-15.00
Exteriörbedömning
Häst vid hand

Träningsmoment i Ung SWB Cup

Löshoppningsbedömning

Löshoppningsbanan ställs upp enligt unghästtesterna med 3 hinder, maxhöjd 130 cm.

Vi tittar på hästarna tillsammans och vår domare berättar och diskuterar de hästar som hoppar. Vi utgår från ett liknande protokoll som används vid SWBs unghästtester för 3-åriga hästar. Ni hittar protokollet Här

Exteriör- och gångartsbedömning

Vi tittar på hästarna tillsammans och vår domare berättar och diskuterar de hästar som visas.

Vi tittar på hästarna stillastående och under rörelse. Vi utgår från ett liknande protokoll som används vid SWBs unghästtester för 3-åriga hästar. Ni hittar protokollet Här

Häst vid hand

Det sista momentet i Ung SWB Cup är Häst vid hand. Vi utgår från banan som används internationellt i Young Breeders men använder oss av de svenska riktlinjerna.

Här hittar ni banskissen för momentet Häst vid hand.

Det finns inga krav på förkunskaper vid häst vid hand. Våra träningsdagar under våren är endast träning och det viktigaste är att vi har roligt! 

Bild från finalen av Ung SWB Cup på Strömsholm 2022. Foto: Michaela Swärd