SWBs ungdomssektion

Vad är SWBs ungdomssektion?
SWB har under de senaste två åren tagit ett stort steg framåt när det gäller ungdomsinflytandet. I SWB finns nu en aktiv ungdomsektion med upp till 10 platser. Ungdomssektionens ordförande sitter dessutom med i SWBs styrelse och i alla SWBs övriga utskott (avels-, sto- och unghäst- och domarutskottet) representeras ungdomssektionen och Ung SWB av en person.

Vad gör ungdomssektionen?
Ungdomssektionens uppgifter är att planera och delta vid Ung SWBs aktiviteter och evenemang, fånga upp medlemmars önskemål och lägga fram förslag till SWBs styrelse, stötta sina regionala föreningar samt rapportera på sociala medier.

Mål för 2023
Vi har under förra året jobbat med att hitta en bra struktur för vårt arbete i ungdomssektionen och vi ser nu framåt mot att utveckla Ung SWBs verksamhet ännu mer. Vårt mål under året är därför att få fler ungdomar engagerade i Ung SWBs aktiviteter och öka antalet medverkande på våra träffar. Ung SWB har många medlemmar och vi hoppas kunna bli ännu bättre på att nå ut till dem och engagera dem i vårt arbete.

Arbetsförordning Ung SWB

Ledamöter i ungdomssektionen

Anna-Lena Johansson, ordförande

Jag heter Anna-Lena men går allt som oftast under smeknamnet Arne. Bor i Lund och arbetar som riskingenjör inom försäkringsbranschen där en stor del av mitt arbete består av att resa världen över.

Mitt engagemang i ung SWB föddes när jag 2021 tog fram min första egna häst. Allt  från hingstval och seminering till att faktiskt dra ut mitt egna föl. Ett fantastiskt fint stoföl e. Sir Oldenburg med ett psyke som var svårt att slå. Olyckligt nog skadade hon sig i hagen och fick tas bort vid 7 månader. Efter en tid utan häst sitter jag äntligen i sadeln igen. Nu har jag en medryttarhäst e. Camaro M som jag under 2023 hoppas komma ut på dressyrtävlingar med. 

Engagerad har jag varit på flera olika håll de senaste åren, men nu ser jag fram emot att ta ett steg längre med ung SWB. Som ordförande hoppas jag kunna skapa en inkluderande förening där alla som har ett intresse är välkomna, oavsett om det är avel, unghästutbildning eller bara ett forum att diskutera häst. Vikten av att känna sig inkluderad är något jag känner starkt för, och det är något som kommer genomsyras under min tid som ordförande.

Thea Karlsson, vice ordförande

Mitt namn är Thea Karlsson och jag är 21 år gammal. Uppvuxen i Växjö och flyttade ner till Skåne under 2015 och gick på Bollerups Naturbruksgymnasium med inriktning Unghäst. Efter gymnasiet har jag stannat kvar i Skåne och bl.a. jobbat som hästskötare och unghästryttare i hopp- och försäljningsstall.

Idag bor jag utanför Tomelilla och pluggar heltid i Malmö. Jag har två SWB-hästar, en 9-årig valack och en 3-årig hingst som är inköpt på en av SWBs onlineauktioner.

Jag gick med i Ung-SWB under 2017 i samband med att jag blev uttagen till Young Breeder VM i Kanada. Ung SWB har gett mig stor möjlighet till utveckling inom hästvärlden med flera Young Breeder VM, Ung-SWB cup, ledarskapsutbildningar och en otrolig gemenskap, samt knytande av nya kontakter. Senaste två åren har jag suttit som vice ordförande i styrelsen och hoppas på fler år som aktiv Ung SWBare.

Gillis Santesson, ledamot

Mitt namn är Gillis Santesson, jag är 24 år och är uppvuxen på Bjärehalvön i nordvästra Skåne.
Tog studenten på Bollerup naturbruksgymansium 2016 och sedan jobbat med diverse och bl a som beridare i Skåne.
Pluggar just nu till civilingenjör inom kemiteknik i Lund och när tentaplugg inte står på schemat lägger jag så mycket av min fritid i stallet som möjligt eller tränar med min hund. För tillfället har jag tre unga SWB hästar varav en är min första egna uppfödning född 2018 och mitt intresse för avel och unghästar växer ständigt.

Clara Norling, ledamot

 

Jag heter Clara Norling, är 20 år gammal och bor i Ulricehamn. Just nu bedriver jag en mindre verksamhet med hopphästar tillsammans med min familj, så blir en hel del ridning och tävling, men är även väldigt intresserad utan avel och fick förra året mitt första föl.

Har tidigare varit med på en del träffar inom Ung SWB för att det brukar vara roligt och väldigt lärorikt, samt att man träffar massa härliga människor med samma intresse. Och nu sitter jag även med i styrelsen vilket är otroligt spännande. Har länge velat bli mer engagerad i allting runt om, och att inte ridningen är det enda man har koll på.

Vill fortsätta jobba med hästar och i framtiden och på lång sikt är drömmen att driva mitt eget företag med tävlingshästar och avel och försöka ta det så långt jag kan.

Tuva Hekkanen, ledamot

 

Jag heter Tuva Hekkanen och är 21 år gammal ifrån Avesta, Dalarna. Jag har ridit mer eller mindre hela mitt liv och fick min första ponny som 5 åring och som jag fortfarande äger 16 år senare. Sen jag sålde min tävlingsponny och lade min tävlingskarriär åt sidan för 5 år sedan så har jag hoppat runt mellan diverse olika hästar men hittade snabbt en stor kärlek för unghästar, och då allt från föl tills det att man börjar se dom på tävlingsbanorna (även om jag helst står och kollar på vid det sistnämnda)

 

Jag jobbar på Bergshyttan häst- och semin till vardags vilket jag gjort till och från sedan 5 år tillbaka, men ibland kan man även hitta mig på Åsebo Ridsällskap där jag då och då kan hoppa in och ha lite ridlektioner. Skulle ni fortfarande inte hitta mig sitter jag mest troligt på något möte eller kurs tillsammans med Dalarnas Ungdomssektion där jag också är aktiv i styrelsen.

Elin Hildingsson, ledamot

 

Mitt namn är Elin Hildingsson och jag är 19 år. Jag bor på en gård i Sölvesborg. Jag tävlar dressyr och har ett stort intresse av att utbilda unghästar och ungponnyer, från föl och vidare upp till de högre klasserna. Förutom utbildning och tävling så har jag även ett stort intresse för avel. För tillfället så går jag sista året på gymnasiet med inriktning ekonomi/juridik. Efter studenten ska jag plugga vidare på högskola på distans för att få mer tid över till hästar och ridning.

Alba Bengtsson, ledamot

 

Mitt namn är Alba Bengtsson, jag är 24 år gammal, och kommer från Landskrona i Skåne. I skrivande stund är jag inne på mitt andra år på Hippologprogrammet där jag först kom i kontakt med avel och SWB. På programmet har jag skrivit en uppsats om embryotransfer där min handledare sa ”kontakta Ung SWB så du kan engagera dig”, och nu är jag här!

Mitt hjärta klappar lite extra för fälttävlan och fart och fläkt, men egentligen rider jag alla discipliner. Jag äger ett New Forest-föl (född 2021) som heter Bloom och ser fram emot att följa hans framtid och utveckling!

Olivia Dahlroth, ledamot


Jag är en 24 årig tjej som brinner för hästar och har alltid gjort det. Vad jag ska göra i livet har alltid varit självklart för mig, det är hästar för hela slanten! Jag har provat på mycket inom hästnäringen, såsom att hålla ridlektioner, ridläger, ha hästar för tillridning, utbildning och försäljning och även provat på att driva en liten web-shop tillsammans med min mamma. 2016 utbildade jag mig till seminassistent, och nu 2021 går jag två YH-utbildningar, verksamhetsledare inom hästrelaterade näringar samt ridlärare level I.

Idag bor jag på en gård i Karlshamn tillsammans med 12 hästar. Det är allt från föl, unghästar och avelsston till tävlingshästar. Tre av dessa tävlar jag regelbundet och två är precis inridna och ska fortsätta tränas för att tävla. Varje år har vi nya avkommor som är tillräckligt gamla för att påbörja inridning och allt som hör till.

Fatima Palmcrantz, ledamot

 

Mitt namn är Fatima Palmcrantz och jag fyller 25 år! Jag bor i Leksand, Dalarna med min sambo och våra 2 barn. Jag är utbildad socionom och jobbar som biståndshandläggare i dagsläget, men jag är även diplomerad hästskötare. Jag har just nu 3 hästar men väntar en fjärde till midsommar då en av de är dräktig. Jag har varit intresserad av hästar så länge jag kan minnas och intresset för avel kom tidigt eftersom jag haft det i min närhet. Min första uppfödning var ett gotlandsruss! Att få vara ledamot i SWBs ungdomsstyrelse ser jag som en enorm möjlighet till att utöka kunskapsförrådet för fortsatt avelsarbete!

Jack Skedebäck, ledamot

Jack Skedebäck heter jag och är 25 år och bor i Blentarp i Skåne.
Jag jobbar till vardags med hästar och driver ett företag som säljer, köper och förmedlar hästar.
Jag tävlar själv upp till 140 på min egna häst och har flera yngre hästar som jag tränar utöver dom jag säljer.
Jag har även jobbat i Tyskland som beridare ett tag och en massa annat kul!

Embla Lindquist, adjungerad

Mitt namn är Embla Lindquist och är 18 år gammal. Jag bor på Raddegården utanför Göteborg där vi håller på med avel av hoppföl.
Jag går mitt andra år på gymnasiet, naturprogrammet på Kitas i Göteborg och tävlar hoppning på mina två hästar Philippa (56)(SWB) och Alexis(F.2)(SWB).
Jag har en egen uppfödning från 2020 men det skall förhoppningsvis bli många fler i framtiden.
Det här är mitt första år som jag är engagerad i Ung SWB där jag sitter i ungdomssektionen och sitter även med som ungdomsrepresentant i avelsutskottet vilket skall bli både lärorikt och roligt.

Claudia Jacobs, adjungerad

Jag heter Claudia Jacobs och är 17 år. Jag bor på en gård i Värmland där min mamma har uppfödning av hästar. Detta gör att jag varje år är med i hela processen från val av hingst till inridning och visning av hästarna på fölvisning och unghästtest. Utöver mitt intresse och engagemang för vår uppfödningsverksamhet tävlar jag även i dressyr och fälttävlan med en av våra uppfödningar D’Amorous e. Danone l ue. Underworld XX
Jag sitter som ungdomsrepresentant i Sto- och unghästutskottet.

Michaela Swärd, adjungerad

 

Mitt namn är Michaela och jag är 29 år. Jag har arbetat på SWB sedan början av 2021 och är ansvarig för Ung SWB. Innan jag började på SWB kom jag från restaurangbranschen där jag varit nattklubbsansvarig på nattklubben Etage i Malmö under 5 år. Jag har även varit en sväng i Tyskland och arbetat hos Ludger Beerbaum innan dess och är utbildad djursjukvårdare på gymnasienivå och har arbetat på Jägerso Hästklinik under 2 år.
Jag har tidigare tävlat en del i hoppning och fälttävlan och har nu en egen uppfödning som är 5 år som jag utbildar i hoppning.
Mejladress: michaela.sward@swb.org