Ung SWBs mål och visioner

  • Sprida kunskap om avel och uppfödning och därmed öka intresset hos våra medlemmar
  • Utveckla Ung SWB Cup och få tävlingen etablerad på naturbruksskolor i Sverige
  • Vi vill bli mer välkända i hästsammanhang och bli en naturlig del i ridsportens och sporthästens utveckling
  • Arbeta för att förena ridsport och avel
  • Vi vill bygga nätverk med mer erfarna uppfödare, domare, unghästutbildare m fl. inom Sverige och utomlands.

 

År för år

År 2008 var arbetet främst inriktat på att hitta avelsintresserade ungdomar i Sverige, studera hur Unga uppfödare/Young breeders fungerar utomlands, samt starta upp verksamheten och bygga en hemsida.

År 2009 låg fokus på att få igång regionala aktiviteter arrangerade av Ung Uppfödare med stöd av SWB och dess regionala föreningar. Exempel på sådana aktiviteter har varit studiebesök och att följa treårstest, fölmönstring och kvalitetsbedömning samt uppstarten av mentorsprogrammet. Vi hade även haft utbildningshelger för Unga SWB under våren både på Flyinge och Strömsholm. Under Young Breeders VM på Irland var SWB representerades av ett lag och tog även hem sin allra första medalj!  I oktober arrangerades för första gången Unga Uppfödares dag och Unga Uppfödares championat på Flyinge under Svenskt Avels- och Sportchampionat.  I november var vi med och ordnade Ungdomsledarens dag på Solvalla och i Globen.

År 2010 fortsatte vi med helgkurser för våra medlemmar på Flyinge och Strömsholm.  I samband med tävlingarna i Falsterbo arrangerades en landskamp mot Danmark och i samband med Svenskt Avels- och Sportchampionat i oktober arrangerades återigen Unga Uppfödares dag och championat.

År 2011 Deltog med två lag i Young Breeder-VM i Frankrike. HUS-projektet Framtidsspaning som verkade för ökat ungdomsinflytande och medlemsrekrytering drog igång.

År 2012, HUS-projektets framtidsspaning rullade vidare och vi arbetade mycket med ungdomsinflytande i organisationen.

År 2013, Young Breeder-VM anordnades på Bollerup, Skåne där SWB stod som värd för evenemanget samt representeras av två lag. SWB tog 5 medaljer! I december bildades SWBs första ungdomsutskott.

År 2014, Unga Uppfödare bytte namn till Ung SWB. Ungdomsutskottets hade sitt första verksamma år. Första året med Ung SWB Cup för naturbruksskolor.

År 2015, Young Breedes VM i England där SWB var repesenterade av två lag. Fanny Markström, junior, tog hem en guldmedalj i exteriörbedömning. Fortsatt utveckling av Ung SWB Cup.

År 2016, Under våren genomfördes Ung SWB Cup med mycket positiv feedback från samtliga skolor. Två finaler i Ung SWB Cup hölls under hösten.

År 2017, Ung SWBs tidigare ungdomsutskott gick över till att bli en ungdomssektion och Lövsta Stuteri gick in som huvudsponsor för Ung SWBs satsning mot Young Breeders-VM i Kanada 2017. Två lag åkte över till Kanada och representerade SWB i världsmästerskapet som vi blev två i.

År 2018, Vi har utvecklat Ung SWB Cup och ändrat upplägget för att få eleverna ännu mer intresserade av Ung SWB. Under hösten anordnades även ett träningsläger tillsammans med Dansk Varmblod på Flyinge.

År 2019, Ung SWB deltog i Young Breeders-VM, den här gången i Österrike, och våra deltagare kom hem med flera placeringar. Vi har under året utvecklat Ung SWB Cup ytterligare och besökt hela 17 skolor och arrangerat två finaler. Intresset för Ung SWB Cup ökar och vi hoppas kunna utveckla konceptet under 2020.

År 2020, År 2020 var ett utmanande år för Ung SWB pga. Corona pandemin och alla dess restriktioner som satte stopp för flera inplanerade aktiviteter och träffar. Vi genomförde en bruksprovsträff på Grevagården och tog fram fyra utbildningsfilmer i träningsmomenten i Ung SWB Cup till gymnasieskolorna då träningsdagar och finaler inte var möjliga att genomföra. Vi anordnade även en digital exteriörbedömning för våra medlemmar.

År 2021, Under andra halvan av 2021 kunde vi äntligen börja träffas fysiskt igen efter pandemin! Vi hann besöka 17 gymnasieskolor runt om i Sverige och genomförde en träningsdag inför Ung SWB Cup. Vi kunde även genomföra en studiedag på en hingst- och seminstation och en utbildning i hur man visar sto med föl, samt vår populära träff under SWB Equestrian Weeks under hoppveckan.

År 2022, År 2022 fick vi äntligen ett helt år igen utan en pandemi med många och roliga aktiviteter! Året började med en träff under Bruksprovet, till följd av två finaler av Ung SWB Cup på Flyinge och Strömsholm. Ung SWB deltog i Young Breeders VM som gick av stapeln i Holland på National Equestrian Center i Ermelo. Även detta året kom deltagarna hem med många placeringar och minnen för livet! Vi hann även med en träff under Falsterbo Horse Show, två träffar under SWB Equestrian Weeks på dressyr respektive hoppveckan. Året avslutades med att åter igen besöka 17 gymnasieskolor runt om i Sverige och genomförde träningsdagar inför Ung SWB Cup.