Agrias Ung SWB-stipendie

Från och med 2018 har Agria Djurförsäkringar tillsammans med SWB instiftat ett Ung SWB-stipendium. Stipendiet tilldelas en ung uppfödare (t om. 25 år) som är aktiv i en regional förening och som har varit delaktig och engagerad i ett unghästtest eller en fölbedömning. Stipendiet ska gå till en ung eldsjäl ute i Sverige, någon som alltid är en hängiven funktionär och som brinner för avel och uppfödning. Det är inte ett krav att personen i fråga själv föder upp hästar, men det ska vara någon som i framtiden har som mål att föda upp hästar eller arbeta med unghästar och unghästutbildning.

Nytt för 2021 är att stipendiet numera är på 12.500 kronor!

Regionala föreningar nominerar
SWBs regionala föreningar har möjlighet att nominera en ungdom i föreningen som de tycker förtjänar att uppmärksammas för sitt engagemang och arbete. Nomineringen skickas till michaela.sward@swb.org.

2023 - Claudia Jacobs

Nominerad av SWB Wermland och vinnaren av Agrias Ung SWB stipendie 2023 blev Claudia Jacobs! Stort grattis!

Motivering från SWB Wermland:
Claudia har alltid ett glatt humör och en hjälpande hand där det behövs. Hon har hjälpt till vid våra visningar sedan hon var en tvärhand hög. Först var det cafeteriatjänst och allt eftersom har hon vuxit in i rollen som en av våra bästa visare av föl och unga hästar. Hon är en av de första på plats och alltid bland de sista att lämna, ordning och reda på allt, inget lämnas ogjort för att det är bråttom hem. Hon har dessutom nästan alltid ett finger med i spelet när det gäller förberedelse och visning av våra högst bedömda hästar och är ett föredöme när det kommer till proffsig, hästvänlig visning!

Claudia tilldelas stipendiet som är på 12 500 kronor.

Stort grattis Claudia!

Från vänster: Claudia Jacobs, Per Anderz Eldenfalk från Agria samt Thea Karlsson som är ordförande i Ung SWB

2022 - Pernilla Hägglund

Nominerad av Gävleborgs Hästavelsförening och vinnaren av Agrias Ung SWB stipendie 2022 blev Pernilla Hägglund! Stort grattis!

Pernilla Hägglunds nominering löd:

Pernilla har ett gediget hästintresse och trots sin unga ålder så är hon väldigt drivande i sin egen verksamhet med tillridningshästar och elever och i hästavelsföreningen. Pernilla bemöter alla med vänlighet och inger ett starkt förtroende i alla sammanhang. Hon är en riktig arbetshäst som trots arbetet i egna verksamheten lyckas klämma in styrelsemöten i föreningen och närvaro på våra evenemang. På föreningens bedömningar slås vi av hennes nyfikenhet och vilja att lära där hon ofta bollar tankar och idéer med våra domare. Pernilla kommer med sitt intresse, sin personlighet och sina kunskaper vara en stor tillgång för hästvärlden i vår del av landet under en lång tid framöver.

Stort grattis Pernilla!

2021 - Julia Grenmark

Nominerad av SWB Mälardalen och vinnaren av Agrias Ung SWB stipendie 2021 blev Julia Grenmark! Stort grattis!

Julia Grenmarks nominering löd:

Julia Grenmark är en hängiven Ung SWB:are och har deltagit på såväl Young Breeder-VM (2019 i Österrike) som Ung SWB Cup (2019 & 2020). Under sin skoltid på ridgymnasiet Strömsholm har hon varit en aktiv funktionär under såväl rid- och unghästtester som fölvisningar, championat och bruksprov.
Julia är alltid på plats och drar ett tungt lass i våra bedömningar i SWB Mälardalen. Under hösten 2020 tog hon initiativet att engagera ungdomar i SWB Mälardalen och startade Mälardalen Young Bloods, som sedan årsmötet 2021 antogs vara ett utskott i SWB Mälardalen. Hon leder det utskottet mycket framgångsrikt, och trots rådande restriktioner genomfört både träffar och clinics. Året 2021 har Julia varit adjungerad i styrelsen för SWB Mälardalen som ungdomsrepresentant, och har precis avancerat till att bli invald som suppleant. Hon är även i valberedningen för Ung SWB nationellt sedan 2021.
Till vardags jobbar hon med barn och ungdomar, samt driver vidare sitt UF-företag Sleipner Bits som tillverkar innovativa bett. Hon har idag ett sto som hon rider dressyr och fälttävlan med, och planerna är att starta paradressyr i framtiden då hon har ett skadat ben efter en fallolycka på en hoppträning.

Grattis Julia!

Från vänster: Julia Grenmark, Celina Kristmansson, Olivia Dahlroth

2020 - Wilma Martinsson

För tredje året i rad delar SWB tillsammans med Agria Djurförsäkringar ut ett Ung SWB-stipendium till en ungdom som är aktiv i en regional förening och som har varit delaktig och engagerad i ett unghästtest eller en fölbedömning under året.

Vi vill presentera vinnaren av Agrias Ung SWB-stipendium 2020 som heter Wilma Martinsson!

Wilma är 20 år gammal och bor i Örebro. Hon har ett stort intresse för avel och utbildning av unga hästar och har tävlat främst i dressyr. Wilma har under flera år arbetat på Eklunda Stuteri och varit delaktig i SWB Örebros aktiviteter såsom Unghästtester och Fölbedömningar samt Eklunda Open och vid selektion till diverse auktioner. Hon är en klippa att lita på och vet alltid vad som behöver göras.

Wilma driver idag även ett eget företag, WarM Bucket.

Wilma blev tilldelad stipendiet på 2500 kr för sin positiva inställning och sitt stora engagemang och vilja att utvecklas inom hästbranschen.

Grattis Wilma!

2019 - Rebecca Rostedt

För andra året i rad delar Agria Djurförsäkringar ut ett stipendium till en ung uppfödare och eldsjäl inom SWB. I år är det Rebecca Rostedt från SWB Malmöhus som får ta emot stipendiet.

Rebecca är uppvuxen i Småland men bor i Lund sen sex år tillbaka. Hon har varit aktiv i Ung SWB sedan 2017, där hon gjort ett fantastiskt jobb och är väldigt uppskattad av de övriga styrelsemedlemmarna.
I SWB Malmöhus har hon de senaste fem åren varit väldigt aktiv under både unghästtesterna och fölvisningarna. Rebecca har visat ett oerhört engagemang och mångsidighet då hon gjort allt ifrån att ställa iordning inför bedömningar, ansvarat för kafeterian och skött löshoppningen samtidigt som hon visat flera hästar under bedömningsdagen.

Rebecca har tidigare tävlat både i hoppning och dressyr men är nu mest intresserad av avel. Idag äger hon ett härligt dressyrsto som fått fem avkommor och Rebecca hoppas att det ska bli fler föl i framtiden.

Rebecca blev tilldelad stipendiet på 2500 kronor under Bruksprovet på Grevagården den 29 februari 2020.

Stort grattis!


Foto: Roland Thunholm

2018 - Johan Henriksson

Johan Henriksson från SWB Mälardalen är den första att tilldelas Agria Djurförsäkringars nya stipendium som ska gå till en ung uppfödare och eldsjäl inom SWB. Johan är 25 år och har suttit i SWB Mälardalens styrelse sedan 2017. Han är en klippa på alla unghästvisningar och ansvarar för banbyggnad både inför och under SWB Mälardalens sex bedömningsdagar. Ingen lyfter så många bommar som han under bedömningarna och du hör aldrig ett klagomål. Han är tvärtom den som peppar resten av gänget att orka hela dagen. Johan hjälper dessutom till att visa hästar och han har både bokade visningar sedan innan och hoppar in och hjälper till om det blir problem för de som ska visa. Under en av SWB Mälardalens bedömningsdagar 2018 hoppade han till och med upp och hjälpte till med ett ridprov och när det är dags för fölbedömningarna framåt hösten så springer han med var och vartannat sto.

Johan föder även upp själv hästar och har ett hopp- och ett dressyrsto i avel. Han har efter flera år som uppskattad veterinärassistent på Mälarens Hästklinik nu påbörjat sina studier till veterinär.

Johan kommer att tilldelas stipendiet på 2500 kronor under Bruksprovsminglet i Chefsbostaden lördagen den 2 mars.

Stort grattis!

Foto: Privat