Fölbedömning

Fölbedömning är en visning/bedömning för varmblodiga ridhästar och är officiell men inte avelsvärderande. Fölbesiktningar sker över hela landet under sensommaren och arrangeras av en avelsförening eller annan fälthuvudman (ex Hushållningssällskap). Samma protokoll används på alla bedömningsplatser och man strävar efter en enhetlig bedömning. Målsättningen med fölbesiktningen är att i första hand uppmuntra uppfödarna att tidigt hantera fölet samt ge möjlighet till handel med föl av god klass inom och utom landet. Bedömningsbara föl är de som är berättigade att införas i Grundstambok I, II och III.

2004 var det första året som ett gemensamt regelverk för fölbedömning tillämpades av SWBs regionala föreningar. Fölbesiktningar har dock genomförts längre. Tidigare utfördes fölbesiktningarna ofta som gårdsbesiktningar och fölen tilldelades omdömen (inga poäng) på tre punkter: huvud-hals-bål, extremiteter och rörelser. Dokumentationen av de tidigare fölbesiktningarna på SWB är dock knapphändig. År 1999 blev besiktningarna officiella och 60-poängsskalan infördes. Från 1999 finns en del protokoll men först 2001 började de flesta föreningarna skicka in sina protokoll för arkivering.

Så här går det till
Fölen visas tillsammans med stoet. De leds in och fölet ställs med sidan mot publiken. Därefter visas sto och föl vid hand i skritt och trav efter domarens anvisningar. Efter detta släpps fölet och visaren springer med stoet på fyrkantspåret för att fölet ska visa sin trav. Visningen sker i högervarv och visaren springer på ytterspår med stoet innanför sig. Detta görs dels av säkerhetsskäl, det är mindre risk att få fölet över sig eller träffas av en spark, och dels för att domaren ser föl och sto bättre. Föl har lättare att visa sina gångarter om stoet travar i ett jämnt och ganska friskt tempo och visaren måste kunna följa hästen i trav i flera varv på ridbanan. Till sist släpps även stoet för att fölet ska kunna visa sin galopp.

 

Vid fölbedömning bedöms följande sex egenskaper:

Typ 1-10 poäng
Huvud, hals och bål 1-10 poäng
Extremiteter och rörelsernas korrekthet 1-10 poäng
Rörelsemekanik i skritt 1-10 poäng
Rörelsemekanik i trav 1-10 poäng
Rörelsemekanik i galopp 1-10 poäng

Totalpoängen är maximalt 60.