Avelsrådgivning

Som Ung SWB-medlem har du möjlighet att utnyttja SWBs avelsrådgivning. För Plusmedlemmar i Ung SWB är det gratis, för AKTIVA medlemmar kostar det 440 kr + moms. SWBs ambition är att du ska kunna få avelsråd inom två veckor från det att vi har registrerat din ansökan. Så skicka gärna in ansökan i god tid före planerad betäckning.

För att SWB ska kunna hjälpa dig på bästa sätt behöver du skicka in information om:
– Vilket sto det gäller (t.ex. länk till stoets sida på blup.se)
– Om stoet och/eller hennes avkommor meriterat sig i utlandet finns inte informationen i vår databas och då behöver du själv skriva ner den informationen i mailet till oss
– Stoets starka och svaga sidor utöver det som framgår av test- och tävlingsresultat (t.ex. het, bra frambensteknik, intåad etc.)
– Tänkt användning för avkomman (Hoppning, Dressyr, Fälttävlan, etc. )
– Syfte med avkomman (Tävling, behålla för avel, försäljning, etc.)
– Övriga önskade egenskaper hos avkomman (t.ex. storlek, temperament, etc)
– Prisklass, ej medräknat stations och veterinäravgifter
– Ditt namn, medlemsnummer, adress och e-postadress, samt telefonnummer där vi kan nå dig för rådgivning.

Svaret du får är ett opartiskt förslag – det är du som uppfödare som gör valet.

Skicka din förfrågan via e-post till avelsradgivning@swb.org

Bra att veta
– För att få ta del av avelsrådgivningen ska stoet vara registrerat i SWB
– Det är stoets registrerade ägare, alternativt språngägaren som ska vara medlem i SWB
– Innan du låter betäcka ditt sto kontrollera att betäckningslicens lösts för hingsten du valt, alternativt att hingsten är listad som möjlig att lösa licens för. Det kontrollerar du enklast på sprangrulla.se. Alternativt går det att lösa så kallad Ett-sto-licens för många hingstar. Läs mer om olika licenser och vad de innebär här.
– Har du ett sto som fått diplom på unghästtest som 3- eller 4-åring kan du utnyttja stimulansrabatt.
– Den allra första frågan man som stoägare bör ställa sig är: Är mitt sto lämpligt för avel? Detta kan man få hjälp att avgöra genom att visa sitt sto vid treårstest eller kvalitetsbedömning och få det bedömt.
– Har stoet tävlingsmeriter ökar dess värde för aveln. Det är dock ingen bra anledning att avla på ett sto bara för att det inte håller för tävling/ridning. Anledningen till att det inte håller kan ju vara ärftlig.
– Är du osäker på om ditt sto är lämpligt att avla på kan du ta kontakt med kunniga personer för råd, t.ex. SWBs avelsledare eller SWBs A-domare.