Stipendiat av Gunnar Henrikssons minnesfond 2019

Varje år delar SWB ut ett stipendie ur Gunnar Henrikssons Minnesfond för att uppmuntra en Ung SWB medlem som har engagerat sig i föreningen och varit med och främjat hästnäringen.

I år har stipendiet gått till Katarina Karlsson. Katarina Karlsson är 25 år och född och uppvuxen i Gagnef i Dalarna. Hon är nyutexaminerad husdjursagronom och har precis flyttat ner till Lund, Skåne efter fem års studier på SLU i Uppsala. Under sin tid på SLU har hon bland annat gjort två stora arbeten om SWB-hästar, ett om effekten av ojämna hovar samt ett om linjärbeskrivning av föl.

Katarina har varit i aktiv i Ung SWB sedan 2017 och sitter nu som ordförande i SWBs ungdomssektion. Hon har ända sedan hon började engagera sig i Ung SWB bidragit mycket till ungdomsverksamheten i form av ideellt arbete och hon har bland annat ställt upp och representerat SWB vid mässor samt ansvarat för en del av Ung SWB träffar och aktiviteter. Katarina ställer alltid upp när man frågar om hjälp och hon är en naturlig ledare för många av våra yngre medlemmar. Under 2018 deltog Katarina i ledarskapsprogrammet Hästnäringens Unga Ledare via HUS, Hästnäringens Ungdomssatsning, och hon har även deltagit vid Young Breeders-VM 2019 i Österrike där hon kom på en prestigefylld tredjeplats i exteriör- och gångartsbedömning.

Det finns få ungdomar som har bidragit så mycket till Ung SWBs verksamhet som Katarina har gjort. Hon tackar aldrig nej till att hjälpa till och hon vill alltid lära sig mer om uppfödning och SWBs verksamhet. Katarina är dessutom alltid glad och bidrar till en positiv stämning under Ung SWBs möten, träffar och aktiviteter.

Katarina får priset som består av en minnesplakett och ett stipendium på 5000 kronor för sin förmåga att engagera och stötta sina lagkamrater och för sin inställning och vilja att alltid lära sig mer om uppfödning och avel.