Omkring 150 ungdomar i åldern 16-26 år representerade förbund från Tyskland, Belgien, Nederländerna, Österrike, Frankrike, Storbritannien, Irland, Lettland och Kanada under årets upplaga av IYB World Championships som hölls på Stutteri Ask i Danmark.
Sverige och Ung SWB deltog med två lag, ett juniorlag (ålder 16-20 år) och ett seniorlag (ålder 21-26 år).

Världsmästerskapet arrangeras vartannat år i olika länder av olika förbund och i år arrangerades mästerskapet i vårt grannland Danmark, på den fantastiska anläggningen Stutteri Ask som är beläget på Fyn. Dansk Varmblod stod som huvudarrangör med Inge Madsen (president IYB kommitté) och Anja Hansen (Ung i Dansk Varmblod) i spetsen.

Torsdagen den 4 juli inleddes med en öppningsceremoni med samtliga 37 lag (17 juniorlag och 20 seniorlag) där varje tävlande blev presenterade. Vid ceremonin var det även en maskottävling, där laget som har den roligaste maskoten vinner ett pris.
Ung SWB hade med sig Pippi Långstrump och lilla gubben som maskotar.

   

Efter öppningsceremonin bjöds det på välkomstmiddag i restaurangen innan det var dags för det första tävlingsmomentet, teoriprovet.
Teoriprovet är 25 slumpmässigt utvalda hästkunskapsfrågor från en teoridatabas som de tävlande har tränat på inför mästerskapet, där juniorerna och seniorerna får olika frågor.

Fredagen den 5 juli inleddes med grooming momentet för juniorerna, och exteriörbedömningen för seniorerna.
Grooming momentet är en extra tävling utöver mästerskapet, det räknas inte in i slutresultatet. Under groomingmomentet blir lagen tilldelade en häst, som de ska borsta, putsa, knoppa och fläta så bra som möjligt. De får även en grooming bag med borstar, så alla lagen använder samma utrustning och får samma förutsättningar.

Under tiden juniorerna fixade sin häst så genomförde seniorerna exteriörbedömningen.
Svenska SWB-domaren Christina Olsson var en av exteriördomarna som dömde på mästerskapet, tillsammans med tyska domaren Matthias Werner.
Seniorerna fick titta på två förhästar som Christina och Matthias satte poäng på och gav kommentarer, och fick möjlighet att ställa frågor till domarna och diskutera hästarna inom lagen. Därefter bedömde de fyra hästar enskilt i tystnad, som räknas i tävlingen.

På eftermiddagen var det dags för juniorerna att genomföra exteriörbedömningen, medan seniorerna visade häst vid hand.
På kvällen efter tävlingsmomenten var klara hölls en prisutdelning för samtliga som fått alla rätt på teoriprovet, och kvällen avslutades med roliga lekar för att låta ungdomarna knyta nya kontakter förbunden emellan.

Alla rätt på teoriprovet:

Juniorlaget:
Hilma Aldén
Elsa Svanberg

Seniorlaget:
Thea Karlsson
Elin Hildingsson
Michaela Eriksson

Lördagen den 6 juli började med en gemensam löshoppningsbedömning för både juniorlagen och seniorlagen. Två förhästar bedömdes och kommenterades av danska domaren Johnny Hansen, tyske domaren Matthias Werner och irländske domaren Tiernan Gill. Fem hästar bedömdes därefter enskilt i tystnad av samtliga tävlande.
Dagen fortsatte med groomingen för seniorerna och juniorerna genomförde sin häst vid hand under hela eftermiddagen.

       

Seniorlaget lyckades få till imponerande knoppar och svansfläta, vilket gav förhoppningar på en bra placering!

På lördagskvällen var det äntligen dags för den spännande prisutdelningen. Efter en god middag samlades alla lag och lagledare nere i ridhuset i väntan på prisutdelningen.
Ung SWB gjorde otroligt bra ifrån sig och kammade hem följande placeringar:

Totalt samtliga stamböcker:
3:e plats

Totalt juniorlag:
3:e plats

Individuellt totalt juniorer:
1:a plats Hilma Aldén

Häst vid hand juniorer:
1:a plats Maya Hammarström
5:e plats Hilma Aldén
10:e plats Elsa Svanberg

Löshoppningsbedömning juniorer:
5:e plats Hilma Aldén

Exteriörbedömning juniorer:
8:e plats Maya Hammarström
10:e plats Hilma Aldén

Häst vid hand seniorer:
6:e plats Lova Halvarsson

Grooming seniorer:
2:a plats SWB seniorlag

Vilket fantastiskt mästerskap det blev med fantastiska ungdomar som levererade på topp alla dagar!
Ung SWB vill rikta ett stort TACK till Agria som gjorde det möjligt för oss att delta på mästerskapet och även ett stort TACK till Covalliero som sponsrade lagen med supersnygga tävlingskläder i form av jacka, pikeér, skor och handskar!

Vi längtar redan efter nästa mästerskap som kommer arrangeras i Tyskland, år 2026!

/Michaela, Ung SWB


SWB – Tredje bästa stamboken i världen!


Juniorlaget – 3:e plats bland alla juniorlag totalt!


Hilma Aldén, 1a plats totalt bland alla juniorer!


Maya Hammarström, 1:a plats Häst vid hand, juniorer


Seniorlaget, 2:a plats i groomingen