I morse var det med tunga steg som väckarklockan stängdes av och skolväskan packades i ett höstgrått och regnigt Uppsala. Det är vid sådana här tillfällen som man verkligen önskar att helgen bestod av fler dagar eller att man kunde vrida tillbaka tiden, för helgens träningsläger på Flyinge slog alla förväntningar.
Totalt blev vi 19 deltagare, både från Sverige och Danmark, som deltog. Det började i fredags med en rundvandring vid Flyinges anläggning guidade av självaste Jens Fredricsson. Jens bjöd på många roliga historier från hans barndom, berättade om anläggningens anrika historia, presenterade hästarna och förde diskussion om hans bild av både dagens och framtidens hästavel. Med stor inlevelse förklarade han hur den äldre ridhästen utvecklats till dagens atlethäst inom dressyr/hoppning och belyste många frågor rörande både hästvälfärd och behovet av att tillgodose ”standard-ryttaren” med trevliga ridhästar.

Lördagen började med bedömning av löshoppning och fria gångarter tillsammans med Mikael Nolin, A-domare i hoppning med egna meriter upp till svår klass.  Mikael gick igenom vad han tittade på, hur han tänkte gällande poängsättning, vilka slutsatser han kan dra från hästarnas genomföranden och förde diskussion med oss under de tre första hästarna, sedan var det dags för individuell poängbedömning. Utöver löshoppningen berättade Mikael om många av hans egna erfarenheter, hur han lägger upp träningen av sina unghästar och belyste även han vikten av hästvälfärd. Något som oroade honom var den allt mer vanliga trenden att löshoppa föl, där en smäll mot tillväxtzonerna kan vara avgörande för hästens framtida hållbarhet och då även karriär. Vi fick även ta del av hur man kan få sin häst mer fokuserad på uppgiften vid löshoppning och hur viktigt det är att aldrig skrämma hästen i dessa uppgifter, genom att tillexempel alltid kolla så att hindren som används alltid går att riva enkelt.
Efter lunchen så var det dags att visa häst vid hand för uppfödare Agnes Mårs och uppfödare och unghästvisare Niklas Samuelsson. Alla fick först genomföra en provrunda med kommentarer och tips från domarna innan det var dags för den poängbedömda rundan.
Direkt efter sista ekipage så bar det sedan av mot Grevlundagården där stallchef Jenny Talinsson tog emot oss och visade oss runt i stallarna. Vilken enorm planering och eftertanke som ligger bakom varje steg och vilket engagemang och arbete som krävs för att nå och ligga kvar på den nivå som Grevlundagården gör. Efter ett tag slöt även Lisen Bratt Fredricson upp med oss i ridhuset och diskussioner om avel, deras företag, hästarna, ekonomi och samarbeten blossade upp. Hur deras verksamhet står på två ben, dels Peders karriärssatsning och dels Lisens öga för unga talanger, inköp och avel.

Sista dagen började med grooming, indelade i lag fick vi varsin häst och 40 minuter på oss att göra den visningsklar. Bedömningen sköttes av ingen mindre än Christina Olsson, uppfödare, huvuddomare i exteriör och chef vid Svensk Travsports avelsavdelning, tillsammans med Agnes Mårs. Efter groomingen visades tre hästar exteriört, där Christina gick igenom, förklarade och svarade på frågor under genomgången. Sedan var det dags för oss deltagare att själva bedöma ytterligare tre hästar som ingick i helgens träningstävling.
Innan det var dags att avsluta dagen och säga hejdå till alla så var ett moment kvar i tävlingen, teoridelen. I Flyinges aula samlades alla och fick varsitt prov utdelat med frågor rörande bland annat hästens anatomi, hälsa, skötsel och avel. Resultaten från löshoppningen, visningen av häst vid hand, groomingen, exteriörbedömningen och teoriprovet slogs ihop och resultatet blev följande:
1. Thea Karlsson
2. Linnéa Jansson
3. Rebecca Rostedt

Att man kan hinna med så mycket, träffa så många likasinnade och lära sig så många nya saker under en och samma helg, det är helt otroligt. Jag är utan tvekan säker på att det var 19 inspirerade deltagare som alla åkte hem med ett leende på läpparna och lite extra blodad tand inför sommarens kommande VM i Österike.

/Katarina, Ung SWB