Tidigt på torsdagen den 7 juli rullade två bilar ner mot Nederländerna till National Equestrian Center i Ermelo med 8 nervösa tävlingsdeltagare, två reserver och två lagledare där International Young Breeders world Championships skulle avgöras. När vi var på plats och incheckade var det redan dags för det första momentet, teoriprovet. Samtliga deltagare hade tränat på teorifrågorna i en teoridatabas med ca 250 frågor, där 25 slumpmässiga frågor togs ut.
Efter teoriprovet var det dags för välkomstmiddag och invigningsceremoni. Alla lagen tågade in och ställde upp sig i en halvmåne i arenan tävlingsklädda, med flaggor med alla avelsförbundens olika loggor på.
På invigningsceremonin så delade International Young Breeders ut pris för bästa maskot, som i år blev Belgian Warmblood studbook.
De delade även ut en check på 250 € till vinnaren av en tävling de hade tidigare i år, en tävling som gick ut på att skapa en ny logga till hela organisationen, alltså International Young Breeders. Hela det svenska teamet fick tillsammans gå fram för att ta emot checken då det var vi i Ung SWB som designat den vinnande loggan! 😃

Fredagen den 8 juli började med löshoppningsbedömning för samtliga tävlande. Bedömningen ägde rum i huvudarenan, där de byggt upp en löshoppningsring och alla tävlande fick sitta utspridda på läktarna och på bänkar nere i arenan.
Det visades först 2 förhästar som domarna fick döma och berätta vad de fick för poäng, så de tävlande kunde stämma av skalan innan den riktiga bedömningen började. Efter förhästarna löshoppades 5 hästar som samtliga tävlande skulle bedöma som ingick i tävlingen, och få så lika poäng som möjligt som domarna.

Efter löshoppningsbedömningen var avklarad var det dags för att titta på de två förhästarna i exteriör- och gångartsbedömning innan lunch. Dessa två hästarna fick lagen diskutera tillsammans för att sedan stämma av i skalan med domarnas poäng.
Efter lunchen var det sedan dags för juniorerna att göra exteriör- och gångartsbedömningen medan seniorerna gjorde sitt grooming moment. På exteriör- och gångartsbedömningen delades juniorerna upp i 4 grupper, där de olika grupperna cirkulerade runt och bedömde 4 hästar var. Under bedömningen är det helt tyst, ingen får prata med någon.
Under grooming momentet får lagen 1 timme på sig att göra i ordning en häst så bra som möjligt med knoppar, svansfläta mm. Seniorlaget fick oturen att få en häst som hade kliat av sig större delen av sin svans, så det fanns inte så mycket kvar att fläta av i svansen. Som tur var hade vi ett blått och gult band med oss som laget lyckades fläta in väldigt snyggt i svansen, så det knappt syntes att större delen av svansen var avkliad! 😃
När juniorernas bedömning var avklarad och seniorerna hade groomat klart och presenterat sin häst var det dags att byta, så seniorerna skulle bedöma och juniorerna skulle grooma. Denna gång fick juniorerna en häst med en normal svans så de kunde göra en fantastisk svansfläta.
Dagen avslutades sedan med roliga lekar där alla förbund blev uppdelade i olika lag för att nätverka och lära känna andra ungdomar från andra förbund.

Hela lördagen den 9 juli gick åt till det sista momentet som var Visa häst vid hand. Alla tävlande får varsin häst tilldelad som samtliga ska tränat in hästens namn, stam, ålder och kön på så de kan presentera hästen vid momentet. Häst vid hand görs på en bana som är uppdyggd som en triangel, där det är visaren som blir bedömd hur dom visar hästen, alltså inte hästen som blir bedömd.
Alla får 15 minuter på sig innan start att lära känna hästen för att avgöra hur känslig den är och om de behöver en piskförare inne på banan.
Efter det sista momentet var avklarat var det dags för middag och därefter den spännande prisutdelningen. Samtliga priser tog våra lag med sig hem:

1:a plats grooming, seniorer
2:a plats löshoppningsbedömning individuellt, juniorer (Lova Halvarsson)
2:a och 9:e plats exteriör- & gångartsbedömning individuellt, juniorer (Lova Halvarsson och Karolina Jonsson)
4:e plats löshoppningsbedömning individuellt, seniorer (Michaela Eriksson)
6:e plats exteriör- & gångartsbedömning individuellt, seniorer (Thea Karlsson)

Alla rätt på teoriprovet:
Lova Halvarsson
Karolina Jonsson
Elin Hildingsson
Thea Karlsson

Den totala vinnaren av mästerskapet blev Irish Sport Horse studbook.
Dagen avslutades med en stor fest med samtliga deltagare för att fira sina fina prestationer!

Vi gratulerar samtliga pristagare och tackar för ett fantastiskt världsmästerskap!

/Ung SWB, Michaela Swärd

 

Junior- och seniorlaget samlade.
Från vänster: Johan Ellenrieder, Lova Halvarsson, MICHAELA ERIKSSON, Fatima Palmcrantz, Thea Karlsson, Karolina Jonsson, Elin Hildingsson och Therese Ödling.

Vinnarchecken från International Young Breeders med lagledarna Anna-Lena Johansson och Michaela Swärd.