Ackordhäststiftelsen delade i slutet av 2021 ut ett pris till en ungdom som gjort förtjänstfulla insatser för den svenska varmblodiga hästen.
Detta pris gick till Olivia Dahlroth, en 24 år gammal tjej som brinner för hästar och som har vid sin låga ålder redan hunnit med att prova på ett bredd spektrum av hästrelaterad verksamhet.
Olivia tilldelas ett stipendium på hela 10.000 kr!

Vi i Ung SWB ställde ett par frågor till Olivia för att få veta mer om henne och hennes hästliv:

Vem är Olivia Dahlroth?
Jag är en 24 årig tjej som brinner för hästar och har alltid gjort det. Vad jag ska göra i livet har alltid varit självklart för mig, det är hästar för hela slanten!
Jag har provat på mycket inom hästnäringen, såsom att hålla ridlektioner, ridläger, ha hästar för tillridning, utbildning och försäljning och även provat på att driva en liten web-shop tillsammans med min mamma.
2016 utbildade jag mig till seminassistent, och nu 2021 går jag två YH-utbildningar, verksamhetsledare inom hästrelaterade näringar samt ridlärare level I.

Berätta om din hästbakgrund?
Jag började rida när jag var 6 år på ridskola. Min första affär gjorde jag redan som 11 åring. Jag hade varit medryttare till en 4 årig häst ett tag när ägaren skulle flytta, jag visste att ägaren var förtjust i en av mammas valpar så jag frågade henne om hon ville byta, och de ville hon! Så på så vis fick jag min första egna häst. Sen har det bara blivit fler.
Unghästar har varit mitt signum, alla hästar jag har haft fram tills nyligen är hästar som jag har utbildat själv. På ponny red jag upp till Msv B, vann div 1 och en omgång av elitserien. Red också ungponny SM med min dåvarande ungponny Cartouche. På häst har jag startat upp till 130 cm med mål att rida 160 cm.

Hur och när kom intresset för avel och uppfödning?
Intresse för avel ligger i mina gener. Jag är född och uppvuxen med avel, fast på hundar. Mamma driver en framgångsrik kennel sedan 30 år, men har ett helt liv med hästar bakom sig också.
När jag föddes sålde hon sina hästar, men det dröjde inte lång tid innan hon förstod att det skulle bli en hästtjej av mig. När jag skulle gå över från ponny till häst så blev vi lurade av försäljare som sålde oss hästar med frakturer med mera. Då bestämde vi oss för att föda upp våra hästar själva och vara med hela vägen från embryo till färdig tävlingshäst. Vi köpte ett fint avelssto av Kerstin Erneholm och fick låna ett sto med svårklass-mamma. Året därpå fick vi Quintendro D’Lyon SWB och Baloubess D’Lyon SWB, de är nu 6 år gamla och är mina tävlingshästar. Sedan dess har vi fortsatt med avel med målet att föda upp riktigt fina hopphästar för den högsta nivån.

Hur ser ditt hästliv ut idag?
Idag bor jag på en gård i Karlshamn tillsammans med 12 hästar. Det är allt från föl, unghästar och avelsston till tävlingshästar. Tre av dessa tävlar jag regelbundet och två är precis inridna och ska fortsätta tränas för att tävla. Varje år har vi nya avkommor som är tillräckligt gamla för att påbörja inridning och allt som hör till.

Framtidsplaner?
2022 öppnar vi seminstation. Det ska bli oerhört roligt och spännande! Jag planerar också att hålla träningsläger om somrarna, som innebär bra träning för välkända tränare men också med stor vikt i ryttarens kost och träning. Det tycker jag är viktigt! Det är ju vi ryttare som ska se till så att vi är tillräckligt starka och pigga för att kunna visa hästen vägen till framgång.

 

Vi önskar Olivia ett stort grattis och lycka till i framtiden!!
/Ung SWB