Young Breeders-VM 2019

I sommar är det äntligen dags för Ung SWB att åka till Österrike för att delta i världsmästerskapet för unga uppfödare, Young Breeders-VM. Ung SWB åker dit med ett juniorlag i åldrarna 16-19 år och ett seniorlag i åldrarna 20-25 år, totalt åtta deltagare och vi är glada och stolta över att ha kunnat handplocka åtta stycken helt fantastiska tävlingsdeltagare och två reserver från hela Sverige. Det är en blandning av gamla och nya Unga SWBare med erfarenheter från tidigare VM, Ung SWB Cup, träffar och träningsdagar.

 

Ung SWBs juniorlag

Amanda Hellström

Jag heter Amanda Hellström och har precis fyllt 18. Jag kommer från Stockholm och har hållit på med hästar så länge jag kan minnas. För tillfället går jag mitt andra på Strömsholms Ridsportsgymnasium där jag även bor under dessa år. Tack vare min utbildning på Strömsholm så har jag fått möjligheten att se och medverka på allt ifrån förvisningar till att åka till Breeders Trophy nere i Flyinge, vilket har breddat mitt intresse för aveln och utbildningen av yngre hästar. Jag har tidigare varit med under Ung SWB Cup och ser chansen att åka på VM i Österrike som en fantastiskt rolig möjlighet! 

Julia Grenmark

Jag heter Julia Grenmark, är 17 år och kommer från Danderyd. Jag är snart klar med mitt andra av tre år på ridsportsgymnasiet Strömsholm. Hästar har alltid varit en stor del av mitt liv och jag har hjälpt till i ett flertal olika stall med en mindre avelsverksamhet och verkligen intresserat mig för den svenska sporthästaveln. Förra året var jag med i ung swb cup och jag är så glad och tacksam över att få följa med och representera Sverige under VM!

Thea Karlsson

Hejsan! Mitt namn är Thea och jag är 19 år. Jag är uppvuxen i Växjö men de fyra senaste åren så bor jag nere i Skåne. Jag gick tre år på Bollerups Naturbruksgymnasium – Den unga hästens utveckling där. Efter studenten förra året har jag jobbat heltid med hästar. Under sommaren 2017 deltog jag i Young-Breeder VM i Kanada som resulterade bl.a med en 1a placering på exteriörbedömningen och 5a av juniorerna totalt. Det var en otroligt rolig resa och jag hoppas det kommer bli minst lika roligt i år. Så roligt att ha blivit utsedd att representera Sverige!

Claudia Jacobs

Jag heter Claudia Jacobs och är 16 år, jag har precis avslutat första året på Naturvetenskaplig linje på gymnasiet där jag har specialidrott dressyr på schemat. Jag bor i Värmland hos mina föräldrar där vi föder upp företrädesvis dressyrhästar och en och annan hopphäst och ponny. Vi får 6-8 föl per år och behåller oftast alla stoföl. Vi tar emot hästar för inridning och utbildning och visar på Unghästtest och tävling. Jag har två tävlingshästar som jag mest tävlar i dressyr men även fälttävlan. Jag sitter i styrelsen för Wermlands Hästavelsförening och på alla test och visningar brukar jag visa både våra egna och andras hästar. Mitt liv kretsar mest runt skola och hästar så att få åka på VM blir min semester i år då jag sommarjobbar heltid på ett café resten av sommaren.

Reserv, Jessica Schumann

Hej jag heter Jessica Schumann och är 18 år. Jag går just nu andra året på ridsportgymnasiet Strömsholm. Jag har hållit på med hästar sedan jag var 7 år och ända sedan dess har jag velat jobba inom hästbranschen. Sedan jag börja på Strömsholm har mitt intresse kring avel ökat kraftigt. Jag var med i ett av Ung SWB lagen under dem senaste tävlingarna och tyckte det var superkul. Sedan dess har jag velat öka min kunskap kring avel ännu mera.

Att få följa med ner till VM är en chans jag aldrig trodde jag skulle få men det ska bli otroligt roligt och lärorikt.

Ung SWBs seniorlag

Clara Strandberg Zarotti

Hej! Jag heter Clara Strandberg Zarotti, är 20 år, och kommer från Gävle men bor just nu i Linköping, där jag pluggar till läkare. Jag har inte själv haft möjligheten att föda upp hästar men tack vare mitt tidigare jobb som hästskötare och uppväxt kring unghästar har jag fått ett stort intresse för avel och utvecklingen hos den moderna sporthästen. Jag var en del av juniorlaget på VM 2017 och är otroligt tacksam att jag får representera Sverige och SWB även detta år, men denna gången som senior.

Johan Ellenrieder

Katarina Karlsson

Mitt namn är Katarina Karlsson, jag är 25 år gammal och kommer från Gagnef, Dalarna. Jag är nyutexaminerad Husdjursagronom och sitter med som ordförande i Ung SWB.
Jag har alltid varit intresserad av djur och hästar men det var inte förens under min kandidatuppsats, om effekten av ojämna hovar, som jag kom i kontakt med SWB och insåg vilken fantastisk skara häst-entustiaster det fanns att lära känna. Nu sitter jag här, efter många resor tur och retur mellan Flyinge – Uppsala och med ett masterarbete som givetvis också blev om SWB-hästar, med en plats i VM-laget!
Det är mitt sista år som ”Ung SWB-are” och mitt första VM, så jag är otroligt glad, taggad och framförallt tacksam för allt som engagemanget har lett till. Genom Ung SWB har jag fått ett fantastiskt nätverk, många nya vänner, kunskaper och dessutom givits chansen att gå utbildningen Hästnäringens Unga Ledare.
Med en grund i ridskolan, min första stora kärlek i ponnyn Madeira, universitetsstudier inom det agrara och engagemang inom SWB hoppas jag i framtiden kunna arbeta med det mitt hjärta bultar extra för – hästnäringen.

Nu väntar först en riktig häst-sommar och jag ser så framemot det!

Rebecca Rostedt

Jag heter Rebecca Rostedt, är 24 år och bor i Lund. Jag är utbildad brandingenjör samt civilingenjör och jobbar till vardags som brandkonsult. I dagsläget äger jag tre hästar: ”Doris” som är mitt 11-åriga avelssto (Uphill-Negro), Doris 1-åriga dotter ”Immi” (e: Ironman H) samt den 23-årige stallchefen Priffe, min allra första ponny. Under de närmaste dagarna väntas dock utökning i form av en mini-Doris/Springbank II VH. Vi hoppas så innerligt att allt ska gå väl! Jag har varit engagerad i ung SWB sedan ungefär 2 år tillbaka och sedan hösten 2017 har jag även suttit i styrelsen. Det har varit oerhört lärorika och roliga år och jag rekommenderar alla som har ett avelsintresse eller bara är allmänt hästintresserade att hänga med på våra aktiviteter under året. Jag lovar att vi både är snälla och trevliga! Sommaren 2017 fick jag äran att representera SWB i Young Breeder-VM i Calgary och jag är så glad och tacksam över att få möjlighet att göra detsamma nu i år i Österrike. Det verkar onekligen vara ett starkt lag och vi ska göra vårt bästa för att leverera fina resultat.

Reserv, Cecilia Nilsson

Hej! Cecilia heter jag. 24 år och bor på egen gård utanför Skurup tillsammans med mina fem hästar, varav fyra är egna uppfödningar. När jag inte tar hand om gården eller hästarna studerar jag på författarskolan i Lund. Jag har länge intresserat mig för hur avelsarbete kan påverka hästens välfärd och prestationsförmåga. Sedan snart två år tillbaka sitter jag som ledamot i SWBs ungdomssektion och är representant i Sto- och unghästutskottet. Det ska bli otroligt roligt att ta tillvara på alla möjligheter som en reservplats i Vm-laget innebär!