Månadens medlem, Hanna Josefsson

Jag heter Hanna och är 20 år. Intresset för hästar växte fram hos mig i unga år och har bara ökat med åren. Jag började precis som systrarna Algotsson med cowboy stilen på min shettis, Musse Pigg, som jag galopperade runt på gården med i tid och otid. Jag somnade ofta på hans rygg för det var så mysigt men det kunde lika gärna vara full fart ute på stubbåkern! Redan då kunde man ana att fälttävlansryttaren skulle växa fram. Det blev mest hoppning och dressyr när jag tävlade ponny för mina föräldrar ville vänta med att släppa ut mig i terrängen. Lyckligtvis blev min sista ponny ett fälttävlans sto som än idag är min ögonsten. Hon blev mitt startskott inom både fälttävlan och avel.

Mitt avelsintresse väcktes 2015 när vi bestämde oss för att betäcka Ramour som blev Upplands bästa D-ponny i fälttävlan 2014 och tagit placeringar i div I dressyr med mig. Ut till världen kom The One LB och tack vare honom fick jag lära mig allt om vad en dräktighet innebär. Det är verkligen magiskt att få uppleva en fölning och jag blev totalt uppslukad av avelsvärlden. Efter fölningen lämnade jag in ett examensarbete om hästavel som en perfekt

avslutning på gymnasiet. 2016 åkte jag med Ung SWB till Danmark på träningsläger för att lära mig mer och i år har jag åkt landet runt för att stå med olika domare och höra deras åsikter om hingstar, exteriör samt löshoppnings teknik. Vilket ledde till att jag blev uttagen för att representera Sverige i Kanada tillsammans med flera andra underbara människor under Världsmästerskapet för Unga uppfödare. Vilken upplevelse! Och att komma hem med fyra medaljer var mer än vad jag någonsin kunnat drömma om! Otroligt roligt att bli topp tre i världen i både exteriör och löshoppnings bedömning av de drygt 60 tävlande seniorerna! Jag vill absolut sikta på att bli exteriördomare i framtiden för att fortsätta aveln av hållbara hästar.

Idag har jag fyra hästar hemma på gården Lilla Bärsta i Uppsala och pluggar till ekonomagronom på SLU. Jag har läst min första termin nu och det känns riktigt bra, fick till och med Inspektor Arvid Gustafssons stipendium nu i veckan. Min passion inom ridningen idag är att tävla i olika discipliner, allt från fälttävlan till WE, och att utveckla de yngre förmågorna. Jag håller just nu på att rida in vår 2 åring, By the Way LB e. Bravour, Escudo I, uppfödd av Askö Stuteri. Det är så otroligt roligt att få vara med under hela resan från föl till häst och forma individen till den slutliga produkten! Vår egna uppfödning The One LB tränas på att inte bocka alltför mycket när sadeln kommer på men han tycker löshoppningen är betydligt roligare, vilket kanske är förståeligt med Contant Q som far. Min sista SWB häst, Kocktail Bubbles är framavlad helt för fälttävlan e. Fetcher N, Halling xx och gjorde bra ifrån sig på Breeders för två år sedan. Vi har en lovande karriär framför oss och jag ser fram emot en fartfylld, lång fälttävlanssäsong 2018!

När jag inte är i stallet eller i skolan sitter jag med i Björklinge Ryttarförings styrelse, Upplands ridsportförbunds valberedning och är med i satsningen Hästnäringens Unga Ledare 2016-2017. I höstas åkte jag även med ledningen för Hästnäringens Nationella Stiftelse till Stockholm på ett politikermöte och diskuterade ungdomarnas framtid inom hästnäringen med 12 riksdagsledamöter. Det är roligt att vara med och påverka men det är även viktigt att vara ute och träffa folk som inte har full koll på vad de olika organisationerna och förbunden gör. Så jag står ofta i montrar för tex SWB och HNS under evenemang så som Falsterbo och SIHS, vilket är jättekul!