Månadens medlem, Ella Fasting

Hej Ella, berätta mer om din hästbakgrund!
Jag började rida på ridskola när jag var 10 år gammal. Efter några år på ridskolan och ett antal medryttarhästar fick jag äntligen min första helt egna ponny. Jag hade stora planer att tävla massor med ponnyn, men den hade lite andra planer (varför hoppa hindren när man kan låta bli?!). Trots detta hade vi en rolig och lärorik period tillsammans. När det var dags för gymnasieval hade jag en sak klar för mig; jag ska ha tre roliga år, och vad är roligare än hästar? Så jag flyttade hemifrån och började studera på Ridsportgymnasiet Strömsholm. Efter mina tre år där kan jag numera titulera mig som diplomerad hästskötare samt ridledare.

Hur och när kom intresset för avel och uppfödning?
Mitt intresse för avel och uppfödning kom faktiskt i samband med mitt första möte med ung SWB. Vi hade genom skolan, Ridsportgymnasiet Strömsholm, en utbildningsdag där domare från SWB besökte oss och vi gick igenom löshoppningsbedömning, exteriörbedömning och häst vid hand, det vill säga tre av de tävlingsmoment man tävlar i vid Young breeders VM. De informerade även oss om att det till sommaren skulle hållas VM i England. Jag tyckte detta lät otroligt kul, så efter denna träningsdag kontaktade jag ansvarig person för VM-uttagningen. Kommande sommar åkte jag iväg på uttagning och det slutade med att jag fick följa med till England för Young breeders VM. Det var i denna sväng mitt hästintresse tog en ny riktning, jag insåg att det finns så mycket mer till hästar och ridsport än bara ridningen. Efter VM i England började jag engagera mig allt mer i ung SWB, genom träningsdagar och medlemsträffar, och avel och uppfödning blev snabbt ett stort intresse.

Hur ser ditt hästliv ut idag?
Just nu arbetar jag med hästar i Tyskland, hos stall Jan Meves. Stallet inriktar sig mot unghästar, vilket är väldigt roligt i och med mitt avelsintresse. Mitt jobb består av att rida, allt från inridning till de lite äldre hästarna, och såklart hålla hästarna i toppskick. Jag sitter även med i SWBs ungdomsutskott. För tillfället finns tyvärr inte tiden att engagera mig i SWB så mycket som jag egentligen vill, i och med att jag bor utomlands, men jag håller givetvis stenkoll på alla nyheter inom svensk avel. I framtiden drömmer jag om att fortsätta hålla på med hästar proffesionellt. Om detta kommer vara som ryttare, uppfödare eller kanske både och får tiden utvisa. För tillfället ligger dock största fokus på att ständigt lära mig nya saker samt utveckla mina gamla kunskaper- både inom ridning och avel!