Månadens medlem, Clara Norling!

Mitt namn är Clara Norling och jag är en 17-årig tjej från en liten stad som heter Ulricehamn. Karriären började som fyraåring när jag började på ridskola. Hästarna var spännande, men kollade nog lika mycket på myrorna under hästen. Sedan dess har intresset bara vuxit och jag började så småningom få rida andras privata hästar också. Men det var inte förrän jag var 11 år som jag fick min första egna ponny Pamina. Hon var ett personligt c-ponny sto som inte gärna ville hoppa om hon inte fick som hon ville. På vår första tävling fick vi ett stopp i 60cm, men jag var lika glad för det. Kärleken till denna ponnyn var större än jag haft till något annat förut. Och det var nog just denna kärleken som gjorde att vi tillsammans klättrade upp i klasserna och hoppade upp till MSV A felfritt samt startade ponny-SM.

Idag har jag tre unghästar hemma, alla svenskfödda såklart. De köptes som 2/3-åringar och jag har själv utbildat dom till där dom är idag. Diablo, som är den äldsta är en 6-årig valack e.Corporal VDL ue.Beachboy hoppade flertalet felfria 120 cm förra året, och planen är att starta 130cm nu i vår och försöka kvala till Falsterbo och Elmia, vilket inte känns helt omöjligt om det fortsätter att gå lika bra som det gjort hittills.

Då vi tyckte så himla mycket om Diablo köpte vi en till valack efter Corporal som är född 2014 ue. Robin Z. Den resan blev inte helt lika enkel då Caballero H, som han heter är en väldigt mycket känsligare häst, men med stor kapacitet. I början blev det en hel del rodeo, men efter allt har vi nu ett mycket starkt band till varandra och jag är väldigt tacksam över att få ha en sån speciell och talangfull häst i stallet. Vi har tagit det väldigt lugnt med honom, har varit ute på några pay&jumps som har gått väldigt bra och tanken är att i år komma ut och hoppa mer riktiga tävlingar. Helt klart en häst för framtiden!
Sedan har vi då Dorian, våran lilla mysiga 3-åring som är en betydligt coolare individ än dom andra två herrarna, som blir rädda för det minsta lilla. Vi köpte honom som 2-åring förra året p.g.a hans intressanta stam. Han är e.Dylan N ue.Orlando och mamman har gått upp till 145cm med välkända ryttare så som Malin Baryard Jonsson och Lisen Bratt Fredricson på ryggen innan hon blev skadad. Han visar mycket förmåga på löshoppningarna och om inget annat händer ska han få göra sitt 3-årstest till våren.

Utöver mina egna rider jag även hästar åt andra, framförallt hopphästar. Har några spännande samarbeten med hästägare på gång och hoppas på fler under året.

Arbetet med hästarna tar upp den mesta av min tid och tog därför förra året valet att hoppa av gymnasiet då jag helt enkelt inte hann med både min satsning och skolan. Det är ett val jag fortfarande är glad över då jag får tid att bygga upp min verksamhet och hålla på med det jag älskar.

När Ung SWB förra året erbjöd att man kunde följa med domarna under 3-årstesten tvekade jag inte att höra av mig för att visa mitt intresse och det två blev mycket lärorika dagar. Eftersom jag hade min dåvarande 2-åring som skulle visas var det väldigt nyttigt att få se hur det gick till och även få höra hur domarna dömde. Jönköoing läns Varmblodsklubb som hade detta 3-årstestet erbjöd mig efteråt att få åka ner till Flyinge på en medlemsutbildining om genetiska defekter som SWB anordnade. Det ville jag såklart! Jag håller inte på med avel just nu, även om det är något jag alltid drömt om. Och trots att denna utbildningen var något komplicerad för någon som inte var uppfödare själv, så uppskattade jag att lyssna på deras intressanta diskussioner.

När man väl gett sig in i något vill man gärna lära sig ännu mer, så jag följde med på Ung SWB´s träningsläger på Flyinge som anordnades tillsammans med Dansk Varmblod. Det var så sjukt roligt och lärorikt och häftigt att få prata med så duktiga hästmänniskor, både lärarna och de andra deltagarna.

Nu ser jag fram emot ett nytt år och att få lära mig ännu mer om denna härliga sport. Och hoppas såklart på fler hästar, tävlingar och samarbeten.