Ung SWB Cup

Ung SWB Cup startade som ett projekt 2014 och sedan dess har Ung SWB åkt runt på otaliga skolor varje år. Vi erbjuder en träningsdag där vi kommer ut till er naturbruksskola och håller i löshoppning, exteriörbedömning och häst vid hand tillsammans med en SWB-domare. Syftet med cupen är att skapa ett intresse för ungdomarna och ökad förståelse för avel och uppfödning, ge dem grundläggande kunskaper i exteriör- och löshoppningsbedömning och häst vid hand samt ge dem en första inblick i våra avelsaktiviteter. Vi vill också ge dem chansen och skapa ett intresse till att vara med på Ung SWBs kurser och utbildningar.

Under våren 2017 har Ung SWB arrangerat 13 stycken träningsdagar på alla anmälda skolor. Vi erbjuder två olika alternativ för träningsdagarna, se nedan.

 

Träningsalternativ i Ung SWB Cup

Alternativ 1

3 h upplägg, kl. 09.00-12.00.
Löshoppning
Exteriörbedömning
Fikapaus
Häst vid hand

Alternativ 2

4 h upplägg, Kl 10.00-15.00
Kl.10.00-12.00
Löshoppning
Lunch
Kl.13.00-15.00
Exteriörbedömning
Häst vid hand

 

Konceptet för Ung SWB Cup kommer från internationella Young Breeders som är en del av WBFSH. När man tävlar med Ung SWB ingår följande moment:

Teoriprov
En frågebas med 200 frågor och svar finns under ”Reger och anvisningar”.  Till provet väljs sedan 20 av dessa frågor ut. Alla frågor är på engelska.

Grooming
Varje lag groomar en häst under 45 minuter. Lista över tillåten utrustning finns under ”Regler och anvisningar”. Hästarna visas sedan upp för en domare som inspekterar ryktning, knoppning etc.

Bedömning av löshoppning
Två förhästar hoppar först, poängen redovisas och hästarna kommenteras av domaren/läraren för att alla ska kunna lära sig och stämma av sin skala. Sedan hoppar ytterligare tre hästar som bedöms i tävlingen. Rekommendationer för löshoppningens bana finns under ”Regler och anvisningar”.

Bedömning av gångarter och exteriör
En förhäst poängbedöms först, poängen redovisas och hästen kommenteras av domaren/läraren för att alla ska kunna lära sig och stämma av sin skala.

Visning av häst vid hand
Varje får en häst tilldelad och en startlista görs. 10-15 minuter innan sin starttid får man hämta ut sin häst för att träna. Hästen visas sedan upp för domaren på en triangelformad bana.(Anvisningar finns under ”Regler och anvisningar”). Visarens prestation bedöms enligt särskilt protokoll.

För mer information, kontakta Josefine på mejladress josefine.tinglof@swb.org