Ung SWB Cup är en viktig del av SWBs ungdomsarbete och i år är det fjärde året som cupen genomförs. Josefine Tinglöf på SWB är ungdomsansvarig och detta är hennes andra år som ansvarig för cupen. Josefine säger att hon är så glad och stolt över hur eftertraktat det nu är hos naturbruksgymnasierna med hästinriktning att få ta del av Ung SWB Cups träningsdagar.  Josefines parhäst på träningsdagarna är i de flesta fall SWB-domaren Harald Jönsson som på ett lättförståeligt och pedagogiskt sätt kan förklara för eleverna hur man dömer hästarnas löshoppning, gångarter och exteriör. Andra SWB-domare som anlitas i år är Susanne Axén, Marie Filipsson Wallén, Ove Stenson, Anki Karlsson och Hans Wallemyr. Alla mycket uppskattade bland ungdomarna. Harald Jönssons summering av årets träningsdagar så här långt är att alla skolor har lyft sig riktigt mycket praktiskt. Tendensen fanns redan förra året men i år är skillnaden mot tidigare år riktigt stor säger Harald.

I år besöker Ung SWB fjorton naturbruksskolor med hästinriktning från Nordvikskolan (Kramfors) i norr till Bollerup i söder. Under dagen får eleverna teori om varför SWB arrangerar unghästtest och hur de går till samt vad SWB arbetar med. Sedan får eleverna öva på att visa och bedöma häst i de momenten som ingår i ett Unghästtest för en treåring. Detta sker med hjälp av skolornas duktiga personal och hästar under ledning av en eller två SWB-domare. Ung SWB Cups träningsdagar genomförs under våren och i höst är det åter igen dags för två finaler mellan de deltagande skolorna. Varje skola får ställa upp med ett lag på fyra ungdomar och dessa prövas både teoretiskt och praktiskt. Många prestigefyllda priser delas ut när dagen är slut. I år planeras finalerna genomföras på Strömsholm och Bollerup, skolorna som anmäler sig åker till den finalplats som ligger lämpligast till. För att heja på lagen följer ofta både flera lärare och hejarklack från respektive skola, vilket självklart höjer stämningen på plats.

Text: Elisabeth Olsson

 

 

 

SWBs ungdomsarbete där Ung SWB Cup ingår är delfinansierat via medel från Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS). Under 2018 har HNS avsatt ca 4,5 miljoner kronor till Hästnäringens Ungdomssatsning (HUS). HNS är ett samverkansorgan inom hästsektorn och finansieras genom ett avtal mellan staten och trav-/galoppsporten.