I helgen var det dags för Ung SWBs årliga bruksprovsträff och vi blev ett härligt gäng som samlades nere på Flyinge. Vi fick se fantastiskt fina hingstar och det blev många djupa hingstdiskussioner och matnyttiga erfarenheter. Både nya och gamla unga SWBare deltog i träffen och humöret var på topp från början till slut. Vi var hela 21 stycken anmälda och trots ett par bortfall var vi ett helt gäng som träffades för att titta på hingstarna.

Några av deltagarna träffades redan på fredagen för att vara med på SWBs medlemsutbildning. Utbildningen med fokus på exteriör började med en föreläsning tillsammans med Karl-Henrik Heimdahl. Kursen övergick sedan till praktisk utbildning i Lilla Ridhuset tillsammans med Jan-Ove Olsson och avslutades i Stora Ridhuset för läktarguidning när hingstarna visades upp exteriört.

På lördagsmorgonen var det dags för Ung SWBs Bruksprovsträff och dagen började på läktaren i Stora Ridhuset. Susanne Axén, A-domare i hoppning, guidade oss genom löshoppningen av de 3-åriga hingstarna och Wanja Wallemyr, A-domare i gångarter, delade med sig av sina åsikter och erfarenheter om gångartshingstarna. Att ha en kunnig domare bredvid sig när man tittar på hingstarna är guld värt, inte bara för att få kommentarer om hingsten som är inne på banan utan även för att få information om härstamningen och vilket sto som eventuellt hade kunnat passa till hingsten. Lunchen intogs i Flyinges aula där Elisabet Ernblad, tidigare hingstansvarig på SWB berättade om bruksprovets upplägg. Jennie Jurestam var också på plats och diskuterade de unga hästarnas utbildning och gav tips på hur vi som uppfödare kan förbereda våra uppfödningar till SWBs unghästtester.

På lördagskvällen hölls det årliga bruksprovsminglet i Chefsbostaden och några av Ung SWBs medlemmar var på plats för att hjälpa till med minglet. God mat, kunniga hästmänniskor och prisutdelningar kan summera kvällen som avslutades med att de 3-åriga hingstar som blivit godkända tillkännagavs!

Efter en natt (och väldigt god hotellfrukost) på Scandic Star i Lund satte vi oss på läktaren och diskuterade hingstarna under söndagen. Under lunchen hittade vi ett långbord i Flyinges restaurang där vi både kunde äta lunch och diskutera helgen. Tänk vad roligt det kan vara att bara få träffas och titta på fina hingstar. Det är något speciellt med att få umgås med likasinnade på en plats som Flyinge, även om man ’bara’ sitter på läktaren.

För att sammanfatta helgen med ett ord; Lyckat! Stort tack till alla som var med och jag hoppas att vi ses snart igen. /Josefine och Agnes, Ung SWB