Hingstar

Vi har ca 220 hingstar i svensk varmblodsavel. Den absoluta majoriteten används via artificiell insemination. För att verka i svensk varmblodsavel måste hingsten avelsvärderas och detta görs på bruksprovet som genomförs varje vår. Syftet med bruksprovet är att avelsvärdera hingstar och därmed göra ett urval av hingstar för svensk varmblodsavel.

Det är SWB som arrangerar och ansvarar för bruksprovet. Det första bruksprovet genomfördes 1977 men det var först ett par år senare som hingstarna verkligen selekterades efter sina resultat i provet. Att detta hade stor effekt syns tydligt i avelsframsteget 5-10 år senare. Våra svenska bruksprov är kortare än de flesta utländska men väl så säkra. Är man osäker på om man skall behålla sin unghäst som hingst kan man visa den på rådgivande bedömningar som genomförs under senhösten på ett antal naturbruksskolor i landet.

30 till 60 stycken hingstar som är mellan 3 och 5 år gamla prövas varje år. Hingstarna måste, innan de deltar, vara friröntgade för Osteochondros/ledförändringar (OCD) i has och knäled. De treåriga hingstarna går ett kortare prov som består av veterinärbesiktning, exteriörbedömning, löshoppning och gångarter under egen ryttare. De kan då rekommenderas till avel och får därefter användas i avel under ett år innan måste de delta i ett nytt bruksprov som 4- eller 5-årin. Om de som 4- eller 5-åring godkänns i avel blir de belönade med ett 6-årigt betäckningstillstånd. De äldre hingstarna bedöms i hälsa, exteriör, hoppning och gångarter. De rids även av testryttare i hoppning eller dressyr. Alla hingstar bedöms upprepade gånger under provet och de domare som dömer hästarna har mycket stor erfarenhet av att döma och se hästar, även internationellt.

Läs mer om Bruksprovet, följ statistik och se godkända hingstar på SWBs hemsida.

Benetton Dream FRH 1301